Legyen Tiéd álmaid munkája! Magabiztos pályakezdés 5 lépésben…

Űrhajó

Készült az Innoview szakmai támogatásával

Szeretnéd könnyebben venni a munkakeresés és a felvételi folyamatok kihívásait? Akkor ez az 5 lépés pont Neked szól!

Akár egy izgalmas szakmai gyakorlatról álmodsz, akár nyári gyakornoki állást keresel, számtalan dolog keresztülhúzhatja számításaid. Főként akkor, ha először csinálod! Tökéletes recept a sikerre nincs. Sok tapasztalt munkavállalónak is meggyűlik a baja a folyamattal! Azonban ha odafigyelsz a következő tanácsokra, magabiztosabban és elégedetten tudsz magadra, mint munkavállalóra tekinteni.

1. Ismerd meg önmagad!

Manapság már rengeteg anyag elérhető az önismeretről és annak fontosságáról. Mi is írtunk az Önfejlesztésről korábban. Biztosan te is olvastál, esetleg kipróbáltál különböző módszereket. Az egyik kedvenc tesztünk az MBTI, mely abban is segítségedre lehet, milyen munka illik hozzád. Fontos azonban! Ültesd át a gyakorlatba, tettekbe az elméleteket! Mit és hogyan értél el eddig? Mi az, ami most erősséged, ami motivál? Mi az, amit el akarsz érni, amiben a jövőben meg akarod mutatni a tudásod? Ha már tudod, hol vagy most, és hova vágysz eljutni, akkor találd meg a saját “hogyan”-odat, a személyes hidadat, ami lépésről lépésre elvezet a céljaid megvalósításához!

2. Legyen álláskeresési stratégiád!

Egy igényeinket kielégitő munkahely alapvető karriercélunk. Lehet először csak egy cég tetszik meg, mert arról hallottál sokat. Gondoltál arra, hogy ilyenkor érdemes összeszedni a kiszemelt vállalat versenytársait is? Készíts célpontlistát! Ha tudod, mely terület érdekel most leginkább, miben vagy jó, vagy miben szeretnél fejlődni, sokkal egyszerűbb lesz elvárásokat támasztani a keresett munkahely felé is. Fontos számodra a cég profilja, mérete, helyszíne? Számít a juttatási csomag? A cég vállalati kultúrája, víziója, missziója értékei? Az irodai légkör mit jelent neked? Támogatják a részmunkaidőt, home office-t? Igazolják a gyakorlatot? Milyen a karrierút? Adj választ ezen kérdésekre, és tedd fel a sajátjaid! Priorizálj, és add be jelentkezésed a nyitott pozíciókra!

3. Színesítsd a CV-d!

Kerested, és megtaláltad álmaid állásának hirdetését. Mit várnak el tőled az adott pozíció betöltéséhez? Mi jelent előnyt? Első körben az életrajzoddal kell meggyőznöd a HR-t, hogy benned megvan az a bizonyos plusz. A letisztult design és a lényegretörő tartalom alapvető minimuma egy jó önéletrajznak. Manapság már számtalan modern CV-készítő program is elérhető, ha sablonnal szeretnél dolgozni, pl. cvmkr.com, visualcv.com, yourcvbuilder.com.. Bizonyos szakmákat kivéve a tartalom fontosabb azonban, mint a küllem. Mi az, amivel kitűnhetsz a tömegből és releváns? Ha még nem vagy egy szükséges tudás birtokában, hogy szerezheted meg? A digitalizáció elterjedésének hála már online is számos speciális képzést találsz. Az elért eredménnyel bátran színesítheted életrajzod! Például nyelvtanulásra ott a népszerű a Duolingo vagy a preplay.com. Technológiai ismeretek szerzésére a lynda.com-ot sokan ajánlják. Sőt, akár ingyenes (egyetemi) kurzusokat is felvehetsz a világ minden tájáról, mindenféle témában pl. az edX-nek vagy a Coursera-nak köszönhetően. Emellett számos extra minősítést is lehet szerezni, különböző minősítő vizsgák elvégzésével. Például az IPMACert projektmenedzsment minősítésnek van diák verziója is.

4. Tudd, mennyit érsz!

Előbb vagy utóbb, ahogy menetelsz előre a megpályázott pozícióra való kiválasztás folyamatában, biztosan eljön a kérdés: “Mennyi a bérigénye?”. Ha nem akarsz kínosan hebegni-habogni, érdemes már előre végig gondolnod, mik az elvárásaid. Támpontnak két lehetőséged is van arra, hogy meghatározd a vágyott összeget:

Személyes szükségletek alapján számított bérigény (alulról felfelé):

  • Add össze az életmódod költségeit!
  • Albérlet, rezsi, mobil, étkezés, szabadidő: sport, szórakozás, továbbképzések, egészségügyi költségek, váratlan kiadások, megtakarítás, stb. A lista hosszú, vegyél bele mindent, különben a hónap végére bizony felkopik az állad!
  • Segítségedre lehet, ha költéskövető alkalmazást használsz, pl. Your Money Wallet, Koin (magyar), BUDGT, Spendee, stb.
  • Ez a te nettó bérigényedet adja meg. Figyelj rá, hogy az interjún bruttó összeget mondj! Bérkalkulátort a nettober.com-on találhatsz.

Piaci alapon számított bérigény (felülről lefelé):

  • Tájékozódj a nagyvilágban!
  • Van több elérhető salary guide (fizetési útmutató), amiket alapul vehetsz. Ezek azt mutatják meg, hogy a munkaerőpiacon hogyan értékelik a különböző szakterületeket nettó vagy bruttó munkabér szerint. Ilyen például a Glassdoor.
  • Érdemes rákeresni szektorális kimutatásokra is, illetve a fejvadász cégek is kiváló tanácsokat tudnak adni.

5. A legfontosabb: merj segítséget kérni!

Diákként az iskolaszövetkezeteket sokan ismeritek. Az egyetemeken is működnek karrier irodák, tanácsadók, akikhez fordulhattok. Sőt, habár sokan nem gondolnánk erre az opcióra, a fejvadász cégek nagy piaci tapasztalattal tudnak támogatni. Vannak olyan szolgáltatók, akiknek bizalmi szerepe van az életünkben. Természetes az, hogy valaki ugyanahhoz a fodrászhoz, fogorvoshoz, bankárhoz jár, így hosszú távon az is természetes, hogy a munkavállalással kapcsolatos kérdésekben egy saját fejvadászhoz, segítőhöz forduljunk, akiben meg tudunk bízni. Bizonytalan vagy a CV-d kapcsán? Habár mindennek utána néztél, azért jól jönnének még állástippek? Nem tudod, mire számíts az interjún? Kérdéses, mit kell fölvenned? Szeretnél visszajelzést kapni arra, jól látod-e a személyes kompetenciáid, motivációd? IT- és nyelvtudásod ellenőrzését hivatalossá szeretnéd tenni? Bizonytalan vagy a bérigényed realitásában? A fejvadász mint személyes mentor segít neked ezek megválaszolásában. Menedzseli és utóköveti a pályázásaid, folyamatosan tartja a kapcsolatot, kommunikálja a döntéseket. A legjobb az egészben, hogy mindez számodra nem jár kiadással, mivel egy partnercég szívesen fektet abba pénzt, hogy a fejvadászok a legjobb embereket találják meg a meghirdetett helyeikre. Szóval a határ a csillagos ég!

Személyes tanácsadóinkat, az Innoview csapatát bizalommal ajánljuk mindazon társainknak, akik szeretnék karrierjük megkezdésének biztonságát szakmai kezekben tudni. Már találkozhattál velük velük a 10. Szakmarathon konferenciánk keretében előadóként. A “Határ a csillagos ég” programsorozatban a bérigény meghatározásáról “Mennyit érek én?” címen, illetve Self management témájában tartottak interakítv előadást. Szívesen megismerkednél velük és a módszereikkel? Keresd meg őket nyugodtan, és látogass el az irodájukba! Örömmel várnak mindenkit!

Úgy érzed, még mindig maradtak kérdéseid? Felmerültek újak? Csodálatos! Sose baj, ha vannak! Ne várj velük! Tedd fel őket nekünk, tűnjenek bármilyen banálisnak! Lépj kapcsolatba velünk! Te megírod, mi segítünk, ahol tudunk!

Hamarosan érkezünk újabb bejegyzésekkel!

Addig gyere és nézz szét honlapunkon további érdekességekért és tippekért!