5 érték, amit követni érdemes!*

Űrhajó

Kedves Olvasó! A sorozat korábbi részeiben tippeket adtunk az egyetem megkezdéséhez, illetve összeszedtük Neked, miért is érdemes valamilyen hallgatói szervezet munkásságához csatlakozni. A mai alkalommal azt mutatjuk be a BME Management Szakkollégium példáján keresztül, milyen fontos, hogy a választott csoport értékrendjét is fegyelembe vedd!

TARTSD SZEM ELŐTT! Ha csatlakozol valahova, ne csak azért tedd, mert jól mutat az önéletrajzodban, vagy mert a haverod azt mondta: “Ez a legkirályabb hely.”, vagy esetleg azért, mert a szüleid is abban a szervezetben tevékenykedtek. Válaszd azt a diákszervezetet, szakkollégiumot, amelyikben tényleg hiszel! Avagy amelynek értékeivel TE MAGAD azonosulni tudsz. Természetesen ez nem kötelező. Viszont tény, hogy a legjobban akkor tudsz teljesíteni, ha harmóniában tudhatod az életed különböző területeit.

“Boldogság az, ha amit gondolsz, amit mondasz, és amit teszel, összhangban vannak egymással.” (Mahatma Gandhi)

Gandhi gondolata velősen, lényegre törően foglalja össze a közvetíteni kívánt üzenetünket. A kiegyensúlyozottság alapja az a magaddal szembeni őszinteség, hogy fel mered vállalni az egyéniséged, erősségeid, gyengeségeid, és ezek tudatában hozod meg döntéseid, kerülsz interakcióba társaiddal.

TUDD MEGFOGALMAZNI A SZÁMODRA FONTOS ÉRTÉKEKET! Az értékrend egy olyan morális bástyád lehet, amely kapaszkodót nyújt nehezebb döntési helyzetek, konfliktusok esetén is. Ha olyan környezetben dolgozol, aminek céljaival és annak eszközeivel egységben érzed önmagad, akkor minden irányban érték teremtődhet.

A következőkben szakkollégiumunk ezen alapvető elveit mutatjuk be. Mindenekelőtt, fontos kiemelni, hogy:

*“Ezek az én elveim. De ha nem tetszenek, vannak másmilyenek is.” (Groucho Marx)

Az, hogy mi így gondolkodunk, nem jelenti, hogy mind egyenlő mértékben priorizálunk ezen elemek közt, csak azt, hogy ezek mindnyájunk számára kiemelt jelentőséggel bírnak. Továbbá nem állítjuk azt sem, hogy mi vagyunk az egyetlenek, akik ezeket a pilléreket fogalmazzák meg, sem azt, hogy ezek a legjobbak. Csak azt mondjuk ki büszkén, hogy “Bizony, ezek vagyunk MI.”

Az 5 alapérték, amit az MSZK képvisel:

1. Aktivitás

Nálunk érték az, ha kezdeményezel és proaktívan tevékenykedsz. Az új ötletek, egyéni elképzelések, társaink munkásságának építő véleményezése mind támogatják az új megoldások keresését és megvalósítását. A környezetre érzékeny, kitartó munka hatékony. Az eredményesség és a kudarcokból való felállás készsége önbizalmat és bátorságot ad, mely támogatja a dinamikus változásokat.

2. Profizmus

A magas színvonal, a megtervezett és végrehajtott minőségi szolgáltatásnyújtás igénye, illetve az, hogy mindig keressük, hol teremthetünk szakmailag és emberileg hozzáadott értéket adják együttesen a profizmusra való törekvésünk hajtóerejét.

3. Fejlődés

Folyton keressük azon lehetőségeket, amelyekkel valamilyen módon többek lehetünk. Legyen szó egyéni, társas, szakmai vagy egyéb fejlődésről, törekszünk a minél változatosabb források felkutatására. Így együttműködünk más diákszervezetekkel, céges partnerekkel, oktatókkal, senior tagjainkkal, akiktől értékes és változatos tapasztalatot szerezhetünk.

4. Csapatszellem

Egyéni céljainkat összhangba hozva valamiféle közös jóért küzdünk vállvetve minden egyes nap. Együttműködünk, segítjük, támogatjuk, építjük egymást. Visszajelzést kérünk és adunk. Társaink felé bizalommal tekintünk, megbecsüljük sikereiket. Munkánk sosem mentes konfliktusoktól, de ennek örülünk, mert ezek kezelése és megoldása hozza a fejlődést, és vezet közelebb terveink megvalósításához.

5. Hitelesség

Egyéni és szervezeti működésünkben, befelé és kifelé egyaránt elengedhetetlennek tekintjük a hitelesség elvét. Ennek alapkövei a megbízhatóság, felelősségtudat és -vállalás, tisztesség, mások iránt tanúsított tisztelet és tolerancia.

Ez az 5 érték – aktivitás, profizmus, fejlődés, csapatszellem, hitelesség – a szervezeten belüli és kívüli átfonják mindennapi munkánk. Hisszük, hogy azért tudunk jól működni, mert mindannyian azonosulni tudunk a közös értékrenddel.

Neked mi a fontos? Mi az, ami motivál? Milyen környezet ösztönöz? Kutass a lehetőségek közt, és rálelsz a megfelelő társaságra!

Úgy érzed, még mindig maradtak kérdéseid? Felmerültek újak? Csodálatos! Sose baj, ha vannak! Ne várj velük! Tedd fel őket nekünk, tűnjenek bármilyen banálisnak! Lépj kapcsolatba velünk! Te megírod, mi segítünk, ahol tudunk!

A következő héten még több érdekes információval érkezünk a diákszervezetekről!

Addig gyere és nézz szét honlapunkon további érdekességekért és tippekért!