10 Tipp a sikeres önfejlesztéshez – II. rész

Personal Development

Az előző részben megosztottuk első öt tanácsunkat, hogy hogyan tudod a leghatékonyabban fejleszteni önmagad! Ezen cikkben folytatjuk további öt ajánlással.

6) Látogass szakmai rendezvényeket, vegyél részt tanfolyamokon!

A tárgyi tudásod gazdagításán és a látóköröd szélesítésén túl egyértelműen alkalmas egy ilyen rendezvény a kapcsolatépítésre is, hiszen itt hasonló érdeklődésű emberekkel találkozhatsz, ismerkedhetsz meg. A tanfolyamok pedig segítenek jobban beleásni magad egy-egy témába. Az online tanfolyamok előnye, hogy te magad osztod be az idődet, az előrehaladás ütemét te határozod meg. Hátránya a személyes részvételt megkövetelő tanfolyamokkal szemben, hogy ez a forma nem igazán alkalmas a kapcsolatépítésre. Ettől függetlenül a tanulás, az új dolgok megismerése egyértelműen elősegíti a fejlődésedet.

7) Menedzseld az idődet, alakíts ki új szokásokat!

A 21. század és a folyamatosan gyorsuló világ problémája, hogy folyamatosan küzdünk az idővel. Szeretnénk elegendő időt szánni a munkánkra, a hobbinkra, a barátainkra, a családunkra, de emellett szeretnénk kikapcsolódni, sportolni, és önmagunkkal is foglalkozni. Ez nem egyszerű, hiszen egy nap még mindig csak 24 órából áll, melyből jó esetben 6-8 órát alvással töltünk. Fontos tehát, hogy a fennmaradó időnket megfelelően osszuk be. Ehhez számos időmenedzselési eszköz áll rendelkezésünkre, ilyen lehet például különböző alkalmazások használata, ahol nyomon követhetjük a feladatainkat, illetve szintén ilyen eszköz lehet, ha reggelente szánunk 5-10 percet arra, hogy megtervezzük a napunkat.

Fontos, hogy feladatainkat felosszuk aszerint, hogy mennyire sürgősek, és mennyire fontosak. Ami nem fontos, és nem sürgős, azzal ne foglalkozzunk. Ami nem fontos, de sürgős, ott mérlegeljük, hogy mennyire segít minket céljaink elérésében, és ez alapján priorizáljuk őket. A fontos, de nem sürgős feladatok esetében tartsuk észben, hogy ezek előrébb visznek minket, de nem égetőek, így a sürgős és fontos feladatok mindenképpen előrébb valóak.

Ahhoz, hogy az említett eszközök használata szokássá váljuk, minden nap alkalmaznunk kell őket. A szakemberek szerint ahhoz, hogy valamilyen cselekvés a szokásunkká váljon, legalább 21 napra van szükségünk, így érdemes minél hamarabb megismerkedni velük!

8) Utazz!

Nem nagyon van inspirálóbb dolog a világon, mint kiszakadni a megszokott környezetből és új helyeket megismerni. A mindennapos mókuskerék hajlamos kiölni belőlünk azt, hogy meglássuk a szép dolgokat magunk körül. Egy utazás azonban sokat segíthet ezen, hiszen ilyenkor nem a mindennapos útvonalunkat követjük, így pozitívabban állunk hozzá a dolgokhoz, és kreatívabbá is válhatunk. Ahogyan az olvasásánál nem számít, hogy mit, itt nem számít a hova. Lehet belföld vagy külföld, egyedül, vagy társasággal, a lényeg, hogy eltávolodjunk a megszokott környezetünktől.

9) Légy pozitív!

Minden fejben dől el! Ha pozitívan állunk a világhoz, ha megtanulunk az apró dolgoknak is örülni, akkor pozitív dolgokat fogunk magunkhoz vonzani. Ha éppen rossz napod van, és úgy érzed, hogy az egész univerzum összeesküdött ellened, akkor is keress valamit, ami boldoggá tesz. Hallgasd meg a kedvenc számodat, menj el sportolni, beszélgess a szeretteiddel, olvasd el a kedvenc versedet, vagy csinálj bármit, amitől jobban érzed magad, a lényeg, hogy ne ragadj bele a negatív hullámba!

10) Önkénteskedj!

Amellett, hogy minden önéletrajzban jól mutat, ha végzel önkéntes tevékenységet, pszichológiailag is jó hatással van rád, hiszen szeretünk másoknak örömet okozni, és ez nekünk is örömet okoz. Nem feltétlenül kell valamilyen szervezet keretein belül önkénteskedni, az is elég, ha önzetlenül segítesz valakinek, akinek szüksége van rád!

Érdekel a folytatás? Jövőhéten közzétesszük!

Nem szeretnél lemaradni? Elsők között szeretnél értesülni az új cikkeinkről? Pár másodperc alatt feliratkozhatsz hírlevelünkre és mi teljesítjük ezen kívánságaidat!

Iratkozz fel!