10 Tipp a sikeres önfejlesztéshez – I. rész

Personal Development

Maslow szerint emberi szükségleteink legmagasabb foka az önmegvalósítás. Ahhoz, hogy ezt elérhessük, folyamatosan fejlesztenünk kell önmagunkat. Teljesen mindegy, hogy önmagunk fejlesztését az élet mely területén, milyen formában kezdjük el. Mindenkinek van valamilyen hobbija, vagy egyéb időtöltése, ami közben jól érzi magát, amit szívesen csinál. Legyen az akár az olvasás, sport, szakmai eseményeken való részvétel, vagy az önkéntesség, mindegyik segíti önmagunk fejlesztését, ha szánunk rá – és ezzel együtt önmagunkra – megfelelő mennyiségű időt, úgy nevezett énidőt. Ezzel kiszabadulhatunk a mindennapok egyhangúságából, a túlzott munkahelyi stresszből.

A következőkben röviden bemutatok néhány lehetőséget, tippet arra, hogy hogyan is lehet nekilátni önmagunk fejlesztésének.

1) Ismerd meg Önmagad!

Önmagunk mélyebb megismeréséhez segítségül hívhatjuk az úgy nevezett Johari ablakot. Ennek lényege, hogy feltárjuk a 4 különböző területet, a nyíltat, amelyet mi és a környezetünk is ismer, a rejtettet, amelyet mi ismerünk, de a környezetünk nem, a vakot, amelyet mi nem látunk, de a környezetünk ismer, valamint az ismeretlent, amelyet sem mi, sem a környezetünk nem ismer. A rejtett terültet növelhetjük azáltal, hogy többet osztunk meg magunkról a környezetünkkel. Fontos, hogy itt csak olyan dolgokat érdemes elárulni magunkról, amely nem megbotránkoztató, és aminek megosztása nem jelent terhet számunkra. A vak terület feltárásához segítséget nyújthatnak a hozzánk közelállók azzal, hogy visszajelzéseikkel elmondják, ők milyennek látnak minket, hogyan viselkedünk velük, ezáltal változtatni tudunk, amennyiben környezetünk azt jelzi vissza felénk, hogy viselkedésünk, vagy kommunikációnk, valamilyen szokásunk zavarja, rosszul érinti őket. Az ismeretlen terület feltárása szakember segítségét igényli, így ezzel akkor érdemes foglalkoznunk, ha feltétlenül szükségét érezzük.

Ezen túlmenően pedig részt vehetünk önismereti tréningen is, ahol szakemberek segítségével, célzott feladatokon keresztül, csoporttagok közreműködésével kerülhetünk közelebb önmagunkhoz.

2) Jelölj ki célokat, keress új kihívásokat!

Ahhoz, hogy kedvező szelet kapjunk, tisztáznunk kell magunkban, hogy melyik kikötőbe tartunk. Ehhez először az életcéljainkat kell átgondolnunk, majd ezt tudjuk lebontani hosszabb, mondjuk 10 és 5 éves célokra, melyekből azután rövidtávú, 1 éven belüli célokat tudunk meghatározni. Ezt követően a célok eléréséhez terveket tudunk készíteni, melyek segítenek nekünk abban, hogy minden nap tudjuk, mit kell tennünk azért, hogy elérjük a célunkat. Azok a célok, amelyeket már elértünk, a későbbiekben nem biztos, hogy ugyanúgy fognak minket ösztönözni, így érdemes időnként új kihívásokat keresnünk, amelyek segítenek minket abban, hogy ne veszítsük el a motivációnkat.

Céljaink tisztázásához segítségül hívhatjuk az Éviránytűt, amely minden év végén segít értékelni az elmúlt évet, és segít meghatározni a következő évi céljainkat.

3) Olvass!

A sikeres ember titka, hogy olvas. Érdeklődő, nyitott a világra, folyamatosan új dolgokat akar megismerni, megtudni. Ahhoz tehát, hogy sikeres légy, elég, ha azzal kezded, hogy minden nap olvasol. Az olvasnivalódnak nem kell feltétlenül könyvnek lennie, lehet az egy cikk, tanulmány, vagy egy blogbejegyzés, ami éppen felkeltette a figyelmedet. A témája is rád van bízva, olvashatsz szakmai tartalmakat, vagy akár szépirodalmi műveket is, mindkettővel önmagadat fejleszted, hiszen előbbivel tárgyi tudásod, utóbbival szókincsed, tájékozottságod gazdagodik.

4) Építs kapcsolatokat!

Manapság a kapcsolati tőke többet ér, mint a pénzbeli tőke. Egyrészt azért, mert ha valamilyen speciális tudásra, kompetenciára van szükséged, akkor jó eséllyel találhatsz valakit az ismerőseid körében, aki segítségedre lehet. Ezen túlmenően pedig a mai munkaerőpiacon bevált módszer az ajánlási rendszer, így ha ismerőseid tudják, hogy mivel foglalkozol, miben vagy kiemelkedő, akkor ajánlani fognak, ha cégüknek, vagy ismerősüknek a Te tudásodra, hozzáértésedre van szüksége.

Másrészt pedig Jim Rohn szavait idézve annak az 5 embernek vagy az átlaga, akikkel a legtöbb idődet töltöd. Ha ezek az emberek negatívan állnak hozzá az élethez, folyton panaszkodnak, akkor téged is nagyon könnyen leránthatnak az önbeteljesítő jóslatok káros világába. Ha viszont ez az 5 ember sikerorientált, pozitív beállítottságú és proaktív, akkor pillanatok alatt hatást fognak rád gyakorolni, és te magad is hasonlóan fogsz gondolkodni és viselkedni. Ugye, hogy sokkal jobban hangzik? Ez persze nem azt jelenti, hogy hanyagold el azokat a barátaidat, akik gyakran panaszkodnak, csak határolódj el a problémáiktól, és ne hagyd, hogy elrontsák a boldogságodat!

5) Hagy el a komfortzónádat, próbáld ki magad!

A fejlődés mindig a komfortzónán kívül van, így fontos, hogy időnként kimerészkedjünk belőle. Nem könnyű, hiszen ilyenkor általában valamilyen új helyzetben találjuk magunkat, ahol nem működnek garantáltan a már megszokott cselekvési sémáink. De ha legyőzzük a félelmünket, és kilépünk a komfortzónánkból, új tapasztalatokat szerezhetünk, amelyek később hasznunkra válhatnak, főleg akkor, ha életünk során kerülhetünk még a már megélthez hasonló helyzetbe, ahol ezek a tapasztalatok idővel szokásokká válnak.

Érdekel a folytatás? Jövőhéten közzétesszük!

Nem szeretnél lemaradni? Elsők között szeretnél értesülni az új cikkeinkről? Pár másodperc alatt feliratkozhatsz hírlevelünkre és mi teljesítjük ezen kívánságaidat!

UPDATE: Ahogy ígértük erre a linkre kattintva eléred a folytatást!

Iratkozz fel!