10 protipp gólyáknak, avagy startolj sikeresen az egyetemen!

Űrhajó

Kedves Elsős Egyetemista, Hozzád szólunk most! A BME Management Szakkollégium összegyűjtötte Neked, hogyan hozd már az első héttől a legjobb formád a suliban.

SPOILER ALERT! Csak akkor olvass tovább, ha felelősségteljesen szeretnél belevágni a nagybetűs egyetemi életbe!!!

1. KÉSZÜLJ TUDATOSAN!

Készülj fel tudatosan arra, ami rád vár. Vedd komolyan, hisz most alapozod meg az önálló életed és későbbi lehetőségeid! Térképezd fel a félév menetrendjét! Az oktatási intézményed honlapján mindig közzéteszik a féléves tervezeteket. Mikor kezdődik a tanítás? Meddig tart a szorgalmi időszak? Mikorra esnek a nemzeti ünnepek? Lesz szünet? Mettől indul a vizsgaidőszak? Fontos, hogy ha ezek megvannak, tisztában legyél azzal, mit akarsz még ezen éveid alatt általában elérni. A diplomádhoz hiányzik még nyelvvizsgád? A kötelező testnevelést meddig kell elvégezni? Hogyan oszd el a mintatanterved teljesítendő tárgyait? Legyen jövőképed! Ha átlátod a rendelkezésedre álló időt, könnyebben kiépítheted a saját rendszered! Gyorsan telik, használd ki! Tervezz, láss előre, időzíts, cselekedj! Kérj segítséget bátran, ha nem megy, soha ne add fel!

Időzíts!

2. ISMERD MEG A CSOPORTTÁRSAID, SZAKTÁRSAID!

A gólyatábor az első nagy közösségi élmény. Ha ott voltál, tudod, de ha nem, akkor se aggódj, nem maradtál le még semmivel! Keresd a kapcsolódási pontokat a csoporttársakkal, hisz a következő években együtt élitek majd át a szorgalmi és vizsgaidőszakok kalandjait és nehézségeit. A bulik és a közös kikapcsolódási lehetőségek fontosak. Számos olyan szervezett és önszerveződő esemény lesz a félév közben, ahol közösen engedhetitek ki a gőzt. Persze mindezek még többet érnek, ha az így megszerzett barátságokat és ismeretségeket az egyetem szakmai oldalán, az órákon is tudod kamatoztatni. Mindig jól jön, ha kölcsönösen ki tudjátok segíteni egymást jegyzetekkel és információkkal a számonkérésekről.

Kapcsolódj!

3. VEDD KEZEDBE AZ IRÁNYÍTÁST!

Sokszor a legbiztosabb az, ha magad jársz utána a fontosabb információknak. Nem ciki szkeptikusnak maradni, tényleg sok badarság is terjed, még ha a jó szándék vezérli is a forrásaikat. A kezdetekben számos adminisztrációs ügy vár elintézésre. Készíts mindig check-listeket! Nézz utána, mikor kell beiratkoznod, oda mit kell vinned. Lesz tájékoztató előadás? Mikor és hogyan kell a diákigazolványt igényelni, az új matricát átvenni? A tanulmányi osztály (TO) hol van, és mikor van nyitva? Mik azok az egyetemi platformok, ahol be kell üzemelni a profilod? Mikor kell felvenned a tárgyaid? Tényleg ilyen rettenet ez a folyamat a Neptunon? Ha oda kerül a sor, mi van, ha beteltek a helyek? Ne add fel sosem. Az utolsó pillanatban is adnak le órákat, de ha biztosra akarsz menni, kérj tanácsot társaidtól, felsőbb évesektől, a TO-tól, kihez kell fordulnod a létszámkeret bővítéséért.

Készülj!

4. TUDJ MEG MINDENT A SZAKODRÓL!

Tanulmányaid felfedezését kezdd a mintatantervvel, hogy lásd, mi az a tantárgyi követelmény, amit ha kipipálsz, a kezedben foghatod a diplomád! A tanintézmény honlapján találod meg (egy kis Google-támogatással pillanatok alatt rálelsz). Milyen kötelező, választható és szabadon választható tárgyak vannak? Mikre lehet szakosodni? Ezen tantárgyaknak vannak online elérhető leírásaik. Érdemes azokat is letölteni, elolvasni. Vannak kötelező és ajánlott olvasmányok? Tankönyvek? Jó tanács: ne kezdj rögtön őrült könyvvásárba! Sokszor a tanárok az első előadáson, gyakorlaton elmondják mire lesz szükség, hogy lehet beszerezni. Erre nyugodtan rá is lehet kérdezni! Továbbá, minden sulinak van legalább egy olyan FB-csoportja, ahol felsőbb évesek olcsóbban árulják könyveiket, jegyzeteiket, vizsgatippeket osztanak meg, feltöltenek online könyveket. Ugyanitt, vagy saját évfolyamotok csoportjaiban is nyugodtan érdeklődhettek/rákereshettek jegyzetekre, információkra az órákról.

Tájékozódj!

5. HASZNÁLD KI A SZORGALMI IDŐSZAKOT!

Ahol nincs évközi számonkérés, vagy nem jár közvetlen következményekkel az órákról való hiányzás, ott általában jóval nagyobb elszántság és motiváció kell ahhoz, hogy részt vegyél az órákon. Az elején a lelkesedés és a sok újdonság okán sokkal nagyobb erőd és kitartásod van. Nyugodj meg, teljesen normális, ha a 4-5. hét felé ez lecsökken. Lelkiismeret-furdalás nélkül hagyd ki azokat az előadásokat, amiknek az elmaradása nem okoz neked hátrányt. Például, ahol a tanár feltölti az anyagot, vagy külön mondja, hogy előadáson ugyanazt adja le, mint a saját csoportja gyakorlatain. Helyette azonban valóban olyan dologgal foglalkozz, ami többet ér a lógásnál! Pihenj, ha úgy érzed túlhajszoltad magad, sportolj, tanulj, kezdj el korábban egy beadandót. Ha az év során mégis elmaradsz valamivel, számos ingyenes és fizetős vizsgafelkészítő konzultációt hirdetnek a problémás tárgyakból. Vannak tárgyak (és szerencsés emberek, akik képesek erre), amikre egy éj alatt fel lehet készülni. Viszont ez kizárólag tűzoltás. Ha komolyan akarod venni a szakmád, akkor a fő tárgyaid, amiket kis leleményességgel könnyen kiszűrhetsz, semmiképp se így teljesítsd! Szerezz hosszú távon is használható tudást!

Tanulj!

6. KERESS POZITÍV PÉLDÁKAT MAGAD KÖRÜL!

 

Nagy segítség abban, hogy lásd hova tartasz, mit érhetsz el, ha a közösségedből, szaktársaid közül idősebb diákok, esetleg végzett tanulók tapasztalatait megismered. A felsőbb évesek sokat tudnak mesélni mind a nehézségekről, kihívásokról, mind a lehetőségekről, előnyökről. Érdekes felvetni kérdéseket. Mikor kezdenek dolgozni? Milyen állásokban helyezkednek el? Mennyire elégedettek? Mit ajánlanak a fejlődéshez? Versenyekre érdemes járni? Kutatásokban jó részt venni? Az Erasmusról mi a véleményük? A Tudományos Diákköri dolgozat (TDK) mennyiben segíti a szakmai fejlődést? Hova érdemes mesterre menni? Miben érdemes részt venni? Mihez érdemes csatlakozni?

Kérdezz!

7. KERESD A MAGASABB SZINTET!

Légy jövőbe tekintő! Az egyetemen nem csak az órákra járásból és a társakkal való kapcsolatból profitálhatsz. Érdemes időt szánnod arra, hogy megismerd tanáraid is. Vajon milyen szigorú az oktató? Milyenek a számonkérései? Hogyan kell rájuk készülni? Mennyire engedékeny a leadási határidőkkel? Van valami heppje? Igazságosan értékel? Mennyire együttműködő? A markmyprofessor.com oldal népszerű forrás, ha már előre szeretnél tájékozódni, kiktől van lehetőséged tanulni. Ugyanígy a szakod FB csoportjaiban is bátran kérdezz/kutakodj a témában.  Ez azért fontos, mert a későbbiekben innen kerül ki a szakdolgozatodhoz a konzulensed, mentorod egy kutatásban, ajánlód egy jó céghez, vagy támogatód egy egyetemed színeit képviselő versenyben.

Tisztelj!

8. NE LEGYÉL SZAKBARBÁR!

Ne feledkezz meg arról, hogy az élet nem csak az egyetemből áll! A tanulmányaid során nem csak a szakmád elméleteit és gyakorlatait sajátítod el. Kapsz egy szemléletmódot is, ami kiegészíti, formálja értékrended. Ha új városba költözöl, mikor felsőoktatásba mész, de akkor is, ha nem, fogadd meg: „Nyitott szemmel járok!”. Ha keresed a harmóniát a magán-, közösségi és szakmai életed közt, minden területen jobban tudsz teljesíteni. És ne feledd: élj! Arra van időd, amire szánsz. Oszd be jól! Sportolj is a kocsmatúrák mellett, mert az „egyetemista háj” nem városi legenda! Használd ki az ingyenes testnevelés lehetőségét: kondi, kosár, tánc… A mentális frissesség a jó teljesítéshez elengedhetetlen. A bulikon kívül is járj el a barátaiddal programokra: fedezd fel (újra) a várost, ahol belevágsz a tanulásba! Rengeteg izgalmas kulturális programlehetőség van mindenhol (mozi, színház, kiállítások, stb.). A sokszínűséggel elkerülhető a kiégés, a széles látókörűség frissen tartja az intellektust és talajt ad különleges fejlődési lehetőségeknek.

Élj!

9. FOGLALKOZZ A GYÖKEREIDDEL!

Ahhoz, hogy eljuss oda, ahol most vagy – szerencsés esetben –, rengeteg közvetett és közvetlen támogatást kaptál családodtól, tanáraidtól, barátaidtól és/vagy ismerősöktől. Fontos, hogy megköszönd ezt nekik. Az, hogy egy erős, ösztönző közösség áll mögötted nagy érték, ami sajnos nem mindenkinek adatik meg. Értékeld! Beszéld meg nyíltan otthon is, mik most a prioritások (például egyetem, kapcsolatépítés…), és hogy ezekért részben azért is küzdesz, mert szeretnéd te is azt a támogató légkört megteremteni, amiben neked volt részed. Az „otthon” (jelentsen ez bárkiket számodra), tudja, hogy szereted, de a kimondott szavak mindig többet érnek. Ha rendezett, őszinte a magánéleted ezen része is, sokkal könnyebben nyer teret az összhang az egész életedben. Ha nem akarsz lemondani a közös családi, baráti utazásokról, síelésekről, volt iskoláidban óralátogatásokról, van rá megoldás. Már az elején mérd fel, mikor lesznek szünetek, mely napokon nincs esetleg órád, mikor van olyan hosszúhétvége, amikor el tudsz szabadulni. Szokott lenni például kb. egy hét adminisztrációs szünet a vizsgaidőszakok végén, legtöbb helyen őszi és tavaszi szünet is. Mindenre van megoldás!

Törődj!

10. Gondolkodj megoldásorientáltan!

Mindenre van megoldás! Ezt nem lehet elégszer mondani. Csak keresni kell. Az egyetemista lét már-már viccesen szerves része a kínos „Több a hónap a pénzem végén…”-szituáció. Légy önálló, ne törődj bele ebbe. Gazdálkodj okosan az időddel, hiszen ez is „pénz”. Gondold végig: „Tud-e támogatni a családom? Milyen ösztöndíjakat szerezhetek szociálisan, tanulmányaimmal, szakmai munkásságommal az egyetemtől, az államtól, szülővárosomtól? Vannak magánösztöndíjak, támogatások? Hogyan takarékoskodjak? Megéri egyetem mellett elmenni dolgozni? Csak nyáron vagy év közben is? Szakmámat támogató munka vagy csak zsebpénz-kiegészítésnek bármi? Diákhitelt érdemes felvenni/ebből finanszírozzam az önköltséges tanulmányaim?” Nehéz kérdés mindez, de ne tántorítson el! Mindenre van válasz. Alkoss saját véleményt, jelöld ki a céljaidat! Beszélgess szüleiddel, hozzád hasonló cipőben járó társaiddal, felsőbb évesekkel! Járj utána, milyen ösztöndíjak szerezhetők a szakoddal, és a reálisakért küzdj is meg! Nincs lehetetlen, csak tehetetlen!

Takarékoskodj!

+1 BEST TIPP

Tudd, hogy a szakkollégiumok és a diákszervezetek az eddig említettek nagy részében, sőt megannyi másban is támogatni tudnak! Keress minket és a többieket is bátran! A következő héten a szakkollégiumokkal foglalkozunk bővebben, és körbejárjuk a témát töviről hegyire.

Úgy érzed, még mindig vannak kérdéseid? Felmerültek újak? Csodálatos! Sose baj, ha vannak! Ne várj velük! Tedd fel őket nekünk, tűnjenek bármilyen banálisnak! Te megírod, mi segítünk, ahol tudunk! Keress minket ITT!

Gyere, nézz szét honlapunkon további érdekességekért és tippekért!