Gyakran Ismételt Kérdések

1. Mi az a szakkollégium?
Egy tehetséggondozási műhely, ahol a tagok fejlesztik magukat, és a szellemi tőkéjüket felhasználva hoznak létre szenzációs dolgokat.

2. Az MSZK bentlakásos?
Nem, jelenleg egy irodánk van a K épület III/84-ben, de dolgozunk azon, hogy a későbbiekben együtt lakjunk. Addig is azok, akik helyet nyernek a BME kollégiumaiban, összeköltözhetnek egy MSZK-s szintre.

3. Hányan vagytok az MSZK-ban?
Átlagosan 25-30 aktív tagunk van, emellett 5-10 aktív seniori státuszú támogatja a munkánkat.

4. Mióta működtök?
Az MSZK-t a BME legelső szakkollégiumaként 1986-ban alapították.

5. Mi a követelménye annak, hogy jelentkezhessek? Baj, hogy nem vagyok BME-s? Gazdasági szakon kell tanulnom?
Az SZMSZ szerint a tagi státuszhoz csak magyar állampolgárság vagy érvényes tartózkodási engedély kell. Nem gond, ha más egyetemen vagy főiskolán tanulsz, és az sem, ha nem gazdasági területen folytatsz tanulmányokat.

6. Hogyan tudok jelentkezni?
Jelentkezni minden ősszel a felvételi projekt keretein belül tudsz.

7. Más diákszervezeteknek is tagja voltam/vagyok jelentkezhetek ide (is)?
Ha más szakkollégiumnak is szeretnél párhuzamosan a tagja lenni az úgy gondoljuk, hogy nem ilyen egyszerű kérdés, ezért inkább keress meg minket emailben az info@mszk.bme.hu címen és vázold fel a pontos helyzetet.

8. Milyen gyakran van felvételi?
Évente, minden tanév elején tartunk felvételit.

9. Mi alapján döntitek el hogy kit vesztek fel? Hogyan zajlik a teljes felvételi folyamat? Hány embert vesztek fel?
Az online kérdőívet követően mindenkit behívunk egy félnapos, majd egy egész napos (saját magunk által kialakított és levezetett) Assessment Centerre, ezt követően a továbbjutók egy szóbeli beszélgetésen is részt vesznek. Nincs kőbe vésve, hogy hány embert veszünk fel, azonban a felvettek száma 20 körül szokott mozogni.

10. Mi lesz velem, ha felvettetek? Milyen elvárásokat támasztotok felém?
Az első félév egy bevonóidőszak, az összes újonnan felvett tagjelölti státuszba kerül. Sok olyan programot szervezünk nektek, amin keresztül megismerhetitek a szakkollégium belső működését, a régebbi tagokat és a ti jövőbeli lehetőségeiteket. Ennek egyik eleme, hogy a felvételi után rögtön gyakorlati tapasztalatot szereztek az MSZK projektjei és területei által. A félév végén pedig az aktív tagok Közgyűlése dönt arról, hogy szavazóképes tagi státuszba kerülhettek-e. Elvárás, hogy aktív legyél, és kivedd részedet a szakmai munkából, a képzésekből és a közösségi életből.

11. Mennyi idővel jár az MSZK-zás? Mennyi időt igényel a szakkollégium hetente? Hogy fér ez bele nekem mint gólya?
Ez változó, attól függően, hogy éppen milyen projekt/terület munkájában veszel részt, illetve az milyen fázisban (tervezés, megvalósítás, feedback) van. Simán belefér gólyaként is! Lehet nem lesz idő minden egyetemi bulira, de 1) nálunk is vannak bulik és jó közösség, 2) a szakmai fejlődés bőven kárpótol ezért.

12. Van tagsági díj? Mennyibe kerül egy kurzuson való részvétel?
Nincs sem tagsági díj és a kurzusokért sem kell fizetnünk, a szervezet működéséhez tagként mindannyian saját munkánkkal, befektetett időnkkel járulunk hozzá. Ezért cserébe szakmai lehetőségeket, ingyenes kurzusokat és tréningeket és sok-sok tapasztalatot kapunk – de persze az egész rajtunk áll, hiszen a finanszírozási forrásaink (támogatások, pályázatok) megszerzése is a saját munkánk eredménye.

13. Mivel foglalkoztok az MSZK-ban?
Az MSZK elsősorban a tagjainak a fejlesztésével foglalkozik, aminek a fókuszában a menedzsment, tudásszerzés, vezetési és önmenedzselési készségek vannak. Mindezt megvalósítjuk a szervezet működtetésén keresztül (összetartjuk a csapatot, marketingeljük magunkat, finanszírozzuk magunkat, stb.) és a projektjeinken keresztül, amiknek a célja, hogy 5-10 MSZK-s alkosson valami újat és maradandót, aminek szakmai értéke van. Emellett önmagunk fejlesztése érdekében kurzusokat és tréningeket is szervezünk magunknak.

14. Miért jók a szakkolis képzések?
A szakkoliban minden képzés kiscsoportos és gyakorlatiasan közelíti meg az egyes tudományterületeket, így van lehetőségünk jobban elmélyülni egyes témákban, valós, megtörtént eseteken keresztül kipróbálni az elméletben tanultakat, és értékes visszajelzéseket is kapunk munkánkról. Méghozzá mindezt neves trénerektől, oktatóktól, tehát mi olyan lehetőségeket kapunk itt ingyen (azaz az MSZK által finanszírozva), amiket mások soha, vagy csak sokkal később szerezhetnek meg.

15. Milyen képzéseitek vannak?
Nagyon jók! 🙂 Részletesebben itt foglalkozunk velük.

16. Milyen projektek vannak?
Állandó projektjeink a Menedzsment Akadémia, a Szakmarathon, az ESET és a Felvételi, de ezek mellett miniprojekteket is megvalósítunk. Ezek a nevek változatos célokat takarnak, egy közös van mindig a projektjeinkben: az egyetemi közéletet megpróbálják közelebb hozni a külvilághoz (pl. vállalatok, egyéb szervezetek) és ebből az együttműködésből szakmai értéket teremteni.

17. Milyen területeken próbálhatom ki magamat egy projektben?
Projektvezetés, pénzügyek, pályázatok kezelése, marketing, PR, logisztika, szabadidős és szakmai programszervezés, kapcsolattartás szponzorokkal, tárgyalások, események megszervezése és még számtalan lehetőség van.

18. Kapok fizetést vagy bármilyen juttatást a szakkollégiumi munkámért cserébe?
Pénzbeli juttatást nem adunk tagjainknak, mivel minden forrásunkat arra fordítjuk, hogy folyamatosan fejlesszük a szakkollégiumot és ezáltal minél jobb és több szakmai lehetőséget, kapcsolatot nyújtsunk tagjainknak.

19. Hány félévre/évre szól ez az egész?
A cél, hogy az egész egyetemi / felsőoktatási pályafutásod alatt a szakkollégium egy biztos pont, közösség legyen, ami szakmai kihívásokat nyújt. Amíg fiatalabbak vagyunk, addig abból profitálunk, hogy idősebb, szakmailag kiemelkedő egyetemisták segítik a fejlődésünket, később, az egyetem utolsó éveiben pedig ugyanez átfordul, és már ránk számítanak a fiatalabbak. De természetesen a karriered addig tart, amíg te szeretnéd, jól érzed magad és találsz magadnak kihívásokat. Hivatalosan ez minimum 4 aktív félév, így válhatsz seniorrá és ennyi idő után kaphatsz MSZK Diplomát, az átlagos tagság pedig 2-3 év szokott lenni.

20. Mennyire jelent problémát, ha az egyetem mellett dolgozom / több szakon tanulok / stb.?
Semennyire: be lehet osztani, mennyi mindent csinálsz a szakkoliban, ráadásul fejlődni fogsz önmagad és az időd menedzselésében is. Sokaknak sikerül összeegyeztetni az egyetemet, a munkát és a szakkollégiumot, de persze te is meglátod majd, hogy minél többet teszel bele, annál több előnye lesz számodra.

21. Ki vezeti a szervezetet, ki hoz döntéseket?
A szakkollégiumok egyik fő ismérve a demokrácia, a mindenkori szavazóképes tagok döntik el, hogy kinek lehet szavazati joga a Közgyűlésen, és ez a szavazóképes bázis bízza meg az elnököt, továbbá a vezetőségi tagokat, hogy vezessék a szervezetet. A fontos döntésekről tehát a Közgyűlés, azaz minden tag dönt, az ügyviteli jellegűekről a vezetőség, és az ő feladatuk az is, hogy előkészítsék és menedzseljék a teljes tagság döntéshozatali folyamatait.

Maradt benned egy kérdés? Írj nekünk és megválaszoljuk!